Govornici

Sandra Pocrnić Mlakar

Sandra Pocrnić Mlakar rođena je 1964. godine u Virovitici. Profesorica je psihologije, urednica u nakladništvu i dugogodišnja novinarka. Od godine 2016. u vlastitoj nakladničkoj kući Beletra objavljuje priručnike i žanrovsku literaturu hrvatskih pisaca i bavi se brendiranjem autora. U svom radu primjenjuje principe biblioterapije.

U novinarstvu radi od 1987. godine kao novinarka u dnevnim novinama te redaktorica i urednica u tjednicima i mjesečnicima novinske kuće Vjesnik. U nakladničkoj kući Profil između 2007. i 2016. objavljivala je žanrove i priručnike domaćih i stranih autora.

Organizirala je, vodila i moderirala brojne promocije knjiga i autora te njihova predstavljanja u medijima. Sudjelovala je u osnivanju festivala Prvi prozak na vrh jezika – festival proze i poezije za autore do 35 godina te i FraMaFu festivala, festivala reportaže novinarstva i stripa. Godine 2022. pokrenula je Festival žanrova i priručnika Dvotočka, na kojem predstavlja domaće autore.

Matej Sudar

Matej Sudar rođen je 1987. godine u Virovitici, gdje završava osnovnu i srednju školu – ekonomski smjer. Oženjen je i otac je trogodišnjeg dječaka.

Vizualni dizajn oduvijek ga je zanimao i to je bio logičan nastavak njegova profesionalnog puta. Odmah nakon srednje škole zapošljava se u prvoj lokalnoj tiskari na poziciji grafičkog dizajnera. Paralelno tome, upisuje fakultet u Varaždinu, no pred akademskim putem prioritet daje profesionalnom razvoju, gdje vidi priliku za velikim napredovanjem. Uvijek ga je vukla želja za dizajnom digitalnih proizvoda, pa u dogovoru s današnjim poslovnim partnerom uplovljava u poduzetničke vode te zajednički osnivaju web development agenciju. Skoro 11 godina kasnije, firma zapošljava više od 40 osoba, radi projekte za klijente iz cijelog svijeta, a Mateja formira u osobu kakva ne bi bio da je ostao samo zaposlenik u prethodnoj firmi. Do nedavno, veći dio njegove odgovornosti podrazumijeva vođenje dizajn odjela te briga o svim kreativnim i vizualnim aspektima tvrtke, tako da je dizajn i dalje predmet njegova interesa. Danas je na poziciji u kojoj se bavi odnosima s klijentima, njihovim razumijevanjem usluge koju njegova tvrtka pruža, zadovoljstvom suradnje i planovima u budućnosti. Odluke koje danas donosi imaju značajno veći utjecaj na organizaciju u cjelini.

Miodrag Šajatović

Miodrag Šajatović, novinar, kolumnist i urednik, rođen je 1958. godine u Virovitici gdje je završio gimnaziju. Put ga iz Virovitice vodi na Ekonomski fakultet u Zagrebu gdje je diplomirao 1983. godine. Novinarstvom se počeo baviti još u prvom razredu gimnazije, objavljujući u Virovitičkom listu i na Radio Virovitici, prvenstveno tekstove o košarci, jer je jedan od osnivača košarkaškog kluba u Virovitici. Od 1977. godine dopisnik je kultnog omladinskog lista Polet. Za vrijeme studija urednik je, a onda i zamjenik glavnog urednika u Poletu, koji je tih godina bio pravi rasadnik vrsnih novinara i danas mnogih najpoznatijih novinara i urednika. Iz Poleta, nakon diplome, 1984. godine prelazi u Večernji list gdje do 1989. kao novinar prati energetiku i mikroekonomiju te izvještava iz Sabora. Surađuje u Startu i Danasu. Godina 1989. prijelomna je za njegovu karijeru, jer tada osmišljava i pokreće prilog Večernjeg lista – Poslovni svijet. Uređuje ga do 2001. godine kada prelazi u EPH gdje 2002. godine pokreće Poslovni tjednik. U želji da radi tjedne poslovne novine sa suradnicima pokreće samostalnu tvrtku (2005.), koja od listopada te godine izdaje poslovni tjednik Lider.

Godinama je autoritet za ekonomske teme na hrvatskoj medijskoj sceni. Od početka profesionalnog djelovanja vezan je uz novine, ali o gospodarskim temama nije samo teoriretizirao. Pokretanjem tjednika Lider i osmišljavanjem cjelokupnog projekta i živi poduzetničku praksu.

Dobio je tri nagrade Hrvatskog novinarskog društva: godišnju nagradu za pokretanje Poslovnog svijeta (1991.), nagradu Marija Jurić Zagorka za kolumne u Poslovnom svijetu (2001.) i istu nagradu za kolumne u Lideru (2007.). Godine 2012. dobio je i nagradu udruženja menadžera, kao poduzetnik u izdavaštvu.

Mirna Šenjug Novak

Mirna Šenjug Novak rođena je 1983. godine u Virovitici, gdje pohađa OŠ Vladimira Nazora i Gimnaziju Petra Preradovića. Udana je i majka je troje djece.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer financije. Završila je CFA Program pri CFA Institute, Charlottesville, Virginia, SAD. Profesionalno se na početku svoje karijere bavi investicijskim bankarstvom i poslovnim savjetovanjem u Privredna banka d.d. Zagreb, nakon toga uspostavom odjela kontrolinga u Vaba d.d. banka Varaždin, a posljednjih 11 godina vodi financije u OPTIMAPHARM d.o.o., društvu za organizaciju i provođenje kliničkih ispitivanja. Od početka ove godine je na poziciji glavnog financijskog direktora grupe OPTIMAPHARM koja obuhvaća društva u više od 25 europskih zemlja.

Iz sportske karijere, najznačajniji su joj rezultati: tri zlata i tri bronce sa europskog te bronca sa svjetskog seniorskog prvenstva u karateu, disciplina kate pojedinačno. Seniorska prvakinja Hrvatske i seniorska reprezentativka 1999.-2013. godine.